Блог

WordPress 5.0 вече е факт

WordPress 5.0 вече е факт

Освен с вкусната риба тазгодишният Никулден ще бъде запомнен и с „голямото“ обновяване на системата за управление на уеб-съдържание WordPress. Версия 5.0 се появи точно на 6 декември и първото нещо, за което говорят и пишат всички, е замяната на стандартния текстов редактор с новия Gutenberg. Промяната е наистина съществена, и впечатляваща според нас, и без съмнение ще повлияе на начина на създаване и редактиране на статии в WordPress.

Gutenberg, ако все още не сте разбрали, е напълно нов текстов редактор. С него ще можете да вграждате съдържание от най-различен вид във вашите статии и постове като вмъквате и размествате отделни блокове. Това става съвсем лесно и се очаква да направи процеса на редактиране значително по-гъвкав и по-функционален, позволявайки ви да създавате по-красиви и раздвижени страници, за което досега се изискваше инсталирането на отделни, обикновено платени, добавки (например така наречените Page Builder-и).

Новият редактор идва с няколко блока с най-често използваните елементи – текст, заглавия, изображения, списъци, аудио, видео, бутони, уиджети и др. Когато създадете нова статия ще забележите промяната, но веднага можете да започнете със заглавието, а след като въведете „/“ или щракнете върху бутона „+“ ще се появи списък с наличните блокове. Всеки блок има собствена лента с инструменти, която се появява над самия блок, и настройки, които се намират в страничната лента отдясно. Лесно можете да промените размерите и цвета на блока, както и останалите му атрибути. Една от най-удобните функции е възможността да настроите блоковете, които използвате най-често, и после да ги запишете. След това можете просто да ги вмъквате в нови статии от менюто с блокове.

Сигурно вече се питате какво ще стане с предишните ви статии и постове. Добрата новина е, че WordPress 5.0 и Gutenberg няма да ги променят и ще можете да ги редактирате, както досега – старото съдържание ще се показва в „стария“ редактор. Предоставена е обаче възможност за конвертиране на съдържанието в блокове, така че да можете да използвате богатата функционалност на Gutenberg.
Сигурни сме, че като всяка промяна и тази ще има противници и ще доведе до недоволни възгласи (както от страна на разработчиците, които трябва да съобразят своите добавки с новия редактор, така и от страна на потребителите, които въвеждат съдържание и са свикнали до болка с класическия редактор). На нас лично новият редактор ни допада много и започваме да го използваме веднага. А недоволните могат да продължат да използват стария редактор като просто инсталират и активират добавката Classic Editor.
И накрая, за да се възползвате от текстовия редактор Gutenberg, трябва да обновите вашата инсталация на WordPress до версия 5.0. Не забравяйте обаче да архивирате предишната инсталация, включително базата данни, и да проверите дали вашите добавки и теми са съвместими с новата версия! При нас всичко мина без никакви затруднения (за наш късмет темата, която използваме получи обновяване, поддържащо WordPress 5.0, два дни преди официалното пускане), но все пак промяната е съществена и като се има предвид големия брой добавки и теми за тази платформа в редица случаи може да се появят проблеми.

Успех и приятна работа с Gutenberg и WordPress 5.0!