Блог

Debian GNU/Linux се обнови до версия 9

Debian GNU/Linux се обнови до версия 9

В средата на месец юни след повече от двугодишно разработване на бял свят се появи новата стабилна версия 9 на популярната Linux операционна система Debian. Тя е резултат на съвместната работа на екипа за сигурност и екипа за дългосрочна поддръжка на Debian и носи кодовото име Stretch.

Обновената версия е посветена на основателя на проекта Debian Йън Мърдок, който напусна нашия свят на 28 декември 2015 г., и ще се поддържа 5 години.

Според съобщението на официалния сайт на дистрибуцията Debian GNU/Linux 9 сменя базата данни MySQL в инсталацията по подразбиране с MariaDB – един от най-популярните сървъри за база данни, създаден от първоначалните разработчици на MySQL. Замяната на пакетите MySQL 5.5 или 5.6 с MariaDB 10.1 ще се извършва автоматично. Интересно е и завръщането на браузъра Firefox и имейл клиента Thunderbird на мястото на техните променени от разработчиците на Debian версии Iceweasel and Icedove. Сред останалите новости са поддръжката на „модерните“ версии на GnuPG (от 2.1 нагоре – т.нар. modern branch), по-лесната работа с пакети за дебъгване, подобрените характеристики на поддръжката на UEFI и др.

Разбира се, версията включва и голям брой обновени пакети, сред които можем да споменем Apache 2.4.25, LibreOffice 5.2, PHP 7.0, Python 2.7.13 и 3.5.3, Ruby 2.3, Tomcat 8.5 и повече от 51 000 други готови за използване пакета, което затвърждава универсалния характер на тази Linux дистрибуция. Ако искате да изпробвате Debian без да я инсталирате, можете да изтеглите едно от „живите“ изображения (около 2 GB), да го „изпечете“ на диск или USB стикче и да го стартирате в паметта на компютъра. Тези от вас, които разполагат с инсталация на Debian 8, ще трябва да използват инструмента за управление на пакети apt-get за автоматично обновяване на системата до версия 9.