Блог

Joomla! 3.8 вече е факт

Joomla! 3.8 вече е факт

На 19 септември 2017 г. беше пусната официално версия 3.8 на популярната система за управление на уеб-съдържание Joomla!, която на практика ще бъде и последната от серия 3. Според екипа на проекта Joomla! 3.8 съдържа повече от 300 подобрения. Две от тях обаче са важни за разработчиците и това са новата система за показване на URL адресите (рутиране) и софтуерната подготовка за съвместимост с Joomla! 4.0.

Новата технология за рутиране, която се очакваше още във версия 3.7, но в последствие отпадна, позволява на потребителите да управляват по-добре процеса, включително вече могат да се премахват ID номерата на отделните статии и категории при показването им в адресната лента като част от уеб-адреса, а новите адреси са по ясни и по-кратки, което ще подобри вашата SEO оптимизация. Следващата версия Joomla! 4.0 ще има нова структура на основния код и използваните класове ще използват пространствата за имена на PHP. Ето защо версия 3.8 включва специален код, който позволява на разработчиците на софтуер да използват старите имена на класове, като в същото време могат да се възползват от новата структура на имената.

Сред останалите подобрения е възможността за инсталиране на примерни данни в системата след нейното инсталиране като се използва панела за администрация, което ще позволи на потребителите да използват собствени масиви от данни, а разработчиците ще могат да предоставят примерни данни за своите разширения. Версия 3.8 поддържа и новото разширение на PHP 7.2 за обработка на криптирани данни (sodium), като дори предлага специален API за същата цел и за всички потребители, които още не са обновили до PHP 7.2.

Обновяването към версия 3.8 става с едно щракване на мишката, както и при предишните 3.х версии. Задължително обаче е преди това да обновите всички ваши разширения до последните им версии, да архивирате работещата система и след това да тествате новата. Ние успешно обновихме няколко сайта без особени затруднения. Ако използвате SP Page Builder задължително обновете до последната версия 2.5.3 защото в противен случай може да се окаже, че не можете да влезете в панела за администрация!

Search